VHLjeugdorkest in de pers (3)

VHLjeugdorkest in de pers (3)

REGIO • Drie liefhebbers van muziek bereiden een concert voor waaraan jeugd meedoet uit Zederik, Leerdam en Vianen. In de aanloop naar de fusie van de drie gemeenten willen de initiatiefnemers vast een muzikale eenheid smeden.

Een van de bedenkers is dirigente Marilou Krouwel uit Everdingen. “De aankomende fusie heeft er alles mee te maken”, vertelt ze. “We dachten dat het enorm leuk zou zijn om orkesten bij elkaar te voegen tot een groot orkest aan de vooravond van de fusie.”

Krouwel is dirigente van de leerlingenorkesten Viva Musica (van muziekvereniging Excelsior uit Hagestein) en Aurora (Leerdam). De leerlingencoördinatoren van beide orkesten, Karin van Gent en René van Putten, zijn de andere twee initiatiefnemers.

Plezier
In de drie gemeenten zijn zeven leerlingenorkesten actief. De initiatiefnemers hopen op tenminste honderd deelnemers.

“We krijgen heel enthousiaste reacties, mensen doen graag mee. Overigens kunnen kinderen en jongeren ook individueel meedoen. Onze doelgroep is jeugd van 8 tot 25 jaar. Voor de kleintjes hebben we startpartijen gemaakt, zodat ze ook goed mee kunnen doen. Ook mensen van buiten de drie gemeenten zijn welkom. Het gaat ons erom dat we zo mooi mogelijk muziek kunnen maken en veel plezier zullen hebben. Er spelen ook enkele volwassenen mee. Een mijnheer met een bas bijvoorbeeld, omdat dit instrument moeilijk door kinderen te bespelen is.”

Het concert vindt plaats op zaterdag 10 november, in Het Spant in Ameide. De deelnemers treden op onder de naam: Groot Vijfheerenlanden jeugdorkest 2018. De initiatiefnemers hopen dat er meer gezamenlijke optredens zullen volgen. “Het concert in november is een eerste aanzet.”

De leerlingenorkesten beginnen ieder afzonderlijk met repeteren. “Per gemeente spreken we in de aanloop naar november een aantal gezamenlijke repetities af. Op 10 november zijn we voor het eerst allemaal bij elkaar en hebben we een generale repetitie. De uitvoering is om 16.00 uur.”

Programma
Het programma is gevarieerd. Op het repertoire staat onder andere Viva la Vida van de popband Coldplay. “Maar we spelen bijvoorbeeld ook een heel mooie mars waarin het slagwerk kan excelleren. En een heel virtuoos stuk: ‘Lord of the dance’. Het is promotie van muziek in zijn algemeenheid en van blaasmuziek in het bijzonder. De entree is 3 euro, voor kinderen tot zestien jaar is de entree gratis.”

Individuele deelnemers kunnen zich nog steeds aanmelden via de website van het orkest: https://vhljeugdorkest.nl

Bron: Het Kontakt Leerdam 12 september 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *